Ny sykehuslov fra 01.01.1970 fikk stor betydning for all sykehusbygging, eierforhold, funksjonsområde og økonomi. Sentralsykehus skulle kalles fylkessykehus I og lokalsykehusene skulle være fylkessykehus II. Fylkene og staten skulle være eiere av de offentlige sykehusene.
Ski sykehus, eid av Akershus fylke, ble en egen helseinstitusjon og senter for helsevesenet i Follo.
Sykehuset bestod av følgende avdelinger:
– Administrasjon
– Sengeavdeling med 50 senger og 13 dagsenger
– Operasjonsavdeling/kirurgisk poliklinikk, poliklinikker for gynekologi, anestesi, indremedisin, pediatri, nevrologi, øre-nese-hals og øyesykdommer og røntgen.
– Ikke medisinske serviceavdelinger: Kjøkken, forpleining, oldfrue, tekstilforsyning og teknisk avdeling.
Sykehuset hadde også betjeningsboliger (27 leiligheter) og barnehage med plass til 34 barn.
Det ble innviet 12. juni 1978 og bestod av 4 etasjer mot sør og 2 etasjer mot nord. Kostnad: 35.611.000 kr, derav 8 millioner til inventar og medisinsk utstyr. Erik Sandberg var den første administrasjonssjefen, Anne Hannesson den første sjefssykepleieren og Ståle Lyngstadaas og Thor Hannesson de første kirurgene. I 1982 ble sykehuset godkjent av Sosialdepartementet. Etter hvert ble sykehuset undervisningssted for hjelpepleierelever og sykepleiestudenter.
I 1985 hadde sykehuset 124,5 stillinger.
Legestillinger:
Kirurgi: 5 overordnede leger og 3 underordnede.
Indremedisin: 2 overordnede leger.
Radiologi: 1 overordnet lege.
Innlagte pasienter: Kirurgi: 1533. Medisin: 191.
Gjennomsnittlig liggetid for kirurgiske pasienter var 7,4 døgn, for medisinske pasienter 14,3 døgn.
I 1986 ble gynekologisk poliklinikk etablert.
1980-årene ble dessverre en kamp om ressurser til Ski sykehus. Planer om et nytt Follo-sykehus på Finstadjordet gjorde det ikke enklere å få penger til Ski sykehus. På tross for stor aktivitet slet Ski sykehus med underskudd som måtte inntjenes.
I 1992 hadde sykehuset over 15.000 pasienter på kirurgisk poliklinikk. Dette var ikke nok til å komme i regnskapsmessig balanse. Follo-sykehus ble ikke realisert. Politikerne manglet nok nødvendig press fra en sterk opinion i Follo. I 1994 hadde sykehuset 155 stillinger. Bildet viser flyfoto av Ski Sykehus. Fotograf ukjent.
Etter hvert ble det en økonomisk bedring etter sparetiltakene som ble iverksatt i 1992 og 1993. Både ved kirurgisk og medisinsk avdeling ble en del senger brukt til pasienter som ble overflyttet fra andre sykehus – Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål sykehus og Sentralsykehuset i Akershus (i dag Ahus).
I 1996 fikk Ski sykehus opprettet en halv stilling som prest. 1990-årene hadde flere utfordringer:
– Å skaffe nok legespesialister
– Ombygging og utvidelse av sykehuset
– Økende aktivitet
Nå fikk Radiologisk avdeling ny CT-maskin til 3,3 mill. gitt av sanitetskvinnene i Follo. Den skaffet hodebry både med hensyn til vekt og plassering. I 1998 ble det etablert en poliklinikk for spiseforstyrrelser. I 1999 fikk sykehuset en blodtappestasjon.
Ved inngangen til nytt århundre ble Ski sykehus satt under lupen. Eieren, Akershus fylkeskommune, engasjerte konsulentfirmaer til å vurdere driften. Det ble viktig å komme fram til en driftsform hvor inntekter og utgifter kunne gå i balanse. I løpet av 2000 ble både gynekologisk og nevrologisk poliklinikk avviklet.
Hovedoppgaver ble:
Å være et lokalsykehus med:
– Behandling og omsorg på riktig nivå i nærmiljøet
– Omsorg for pasienter, pårørende og medarbeidere – Helsefremmende og kvalitetsbevisst personale
– Aktiv brukermedvirkning
– Nytenkning og utvikling
Motto: «Ski sykehus i Follos hjerter – best der du bor»
I 2001 ble det klart at staten skulle overta sykehusene fra 2002. Ski sykehus skulle ikke lenger være et eget helseforetak. Driften skulle fra 01.01.03 fortsette som en del av Aker universitetssykehus HF.
I perioden 2003–2011 under Aker ble det foretatt store nedskjæringer ved Ski sykehus. Først ble kirurgisk sengepost nedlagt i 2005. Sommeren 2008 var det kroken på døra for det medisinske døgntilbudet, bortsett fra Palliativ enhet med seks senger. Urologisk poliklinikk ble nedlagt 01.01.2007.
Mellom 1000–1200 hjertepasienter ble årlig undersøkt ved Ski sykehus. I løpet av 2005 ble de fleste hjertepasientene overført til Aker. Alle disse kuttene skapte stor bekymring hos befolkningen i Follo.
Hva skjer med Ski sykehus? Ski Høyre og Ski Pensjonistparti ønsket å få klarhet i dette. Vi var orientert om at Ski sykehus trolig ville bli lagt under Ahus fra 01.01.2011.
Vi inviterte derfor til et folkemøte 12. mars 2009. Det møtte over 130 engasjerte beboere fra Follo for å delta i debatten. Adm.dir. Erik K. Normann lovet at når Ahus overtok Ski sykehus fra 01.01.2011, skulle de ta godt vare på befolkningen i Follo på Ski sykehus og på Ahus. «Dere er heldige og har vunnet det store loddet». For å støtte opp om driften av Ski Sykehus tok Kjell Anker Hansen, Arne Ellingsberg og Ola Øygard initiativ til å danne en venneforening. Den ble stiftet 25. mars 2010 og fikk navnet «Ski sykehus’ Venner» (SSV).
Det meste av det vi får inn av penger gjennom medlemskontingent, gaver og grasrotandel, gir vi til Ski sykehus. Vi har kjøpt mange bilder av lokale kunstnere, gardiner, stoler, sofaer, isbitmaskiner, data- og tv-utstyr for pasientene, radio, blomster ute og inne, lekeutstyr for barn som venter i vestibylen m.m. 1–2 ganger i året har vi dialogmøter med ledelsen for Ahus og Ski sykehus.
Etter at Ahus overtok Ski sykehus har det skjedd ting som pasienter, pårørende og SSV misliker. Eksempel er nedleggelse av palliativ enhet som ble flyttet til Ahus i 2015. Palliativ enhet ble etablert i 2006 og hadde dyktige medarbeidere og ble kjent for sin fremragende behandling av pasienter og pårørende. Ahus gjenopprettet sengepostavdelingen i 2013, men avviklet den i 2017.
På dagtid hadde Ahus disse tilbudene:
• Radiologisk avdeling med røntgen, CT og ultralyd
• Onkologisk poliklinikk med cellegift/kjemoterapi
• Spesialklinikker med ortopedi, gastro, lunge, hjerte og gynekologi
• Dagkirurgi
• Gastroenterologisk laboratorium
• Prøvetaking og blodbank
• Mammografi
• Fysioterap
I 2016 gikk kommunene Enebakk, Oppegård, Nesodden, Frogn, Ås og Ski sammen om å opprette Follo Lokalmedisinske Senter (FLMS). Det bestod av Kommunalt Akutt Døgnsenter (KAD) og Follo Legevakt og holdt til i 3. etasje.
Follo legevakt var åpen kl. 18.00–07.00 på hverdager og hele døgnet i helg og høytider. Ski kommune etablerte daglegevakt og fastlegekontor for sine innbyggere i kjelleretasjen. I 2017 kjøpte Ski kommune Ski sykehus av Ahus og betalte 123.750.00 kr. Som eier av sykehuset hadde Ski mange planer:
– Flytte mottaksavdeling på Langhus Bo & Servicesenter til Ski sykehus
– Flytte rehabiliteringsavdelingen i Kirkeveien 3 til Sykehuset
– Opprette et mestringssenter
– Etablere kommunale kontorer
Administrasjonen i Ski kommune foreslo å endre navnet på sykehuset til «Follo helsepark» eller «Follo helsepark Ski» eller «Nordre Follo helsesenter». Disse forslagene ble dårlig mottatt av SSV og de som ytret seg i Østlandets Blad. Befolkningen i Follo trenger et lokalt sykehus. For noen kan det å dra til Ahus på Nordbyhagen være en belastning. Ahus leier nå lokaler på Ski sykehus for sine tjenester. Leieavtalen gjelder for 10+5+5 år.
Pasienter som har vært på Ski sykehus, er svært fornøyde med den behandling de har fått av sykepleiere og leger.
Legene kommer fra Ahus og gjør tjeneste på Ski sykehus. Ski sykehus’ venner (SSV) håper at kommunene i Follo fortsatt får ha sitt lokal-sykehus/nærsykehus og at det ikke blir en «helsepark». Navnet Ski sykehus bør beholdes. SSV arbeider bl.a. for:
– Å være en støtteforening for all virksomhet på Ski sykehus
– At det skal bli et tilbud om dialyse på Ski sykehus
– Flere parkeringsplasser ved sykehuset
– Fortau hele veien opp til sykehuset fra fylkesvei 152
– Tilbud om palliativ behandling
Dagens situasjon på Ski sykehus.
01.01.2020 ble Ski og Oppegård slått sammen til én kommune og fikk navnet Nordre Follo. Derfor er det nå Nordre Follo som eier Ski sykehus. I 2021 blir det mange endringer på Ski sykehus:
– Ahus flytter mange av sine tjenester ned i kjelleretasjen.
– Follo medisinske senter er etablert som et vertskommunesamarbeid med kommunene Enebakk, Frogn, Ås og Nordre Follo. Senteret yter tjenesten KAD (kommunal akutt døgnplass) på sengeposten i 3. etasje.
– I hovedetasjen er det døgnåpen legevakt og legevaktsentral for kommunene i Follo. (Vestby tilhører sykehuset i Østfold på Kalnes). Tjenesten har også bemannet legebil.
– I 3. etasje er det mottaksavdeling for pasienter som skrives ut fra spesialsykehus, men som trenger videre oppfølging før hjemreise.
– Fastlegekontoret som tidligere lå i kjelleren, er flyttet opp i 3. etasje.
– I ledige lokaler vil Nordre Follo etablere velferds-/helsetjenester.
Bildet viser Follos lokale sykehus.
Les mer: Follominne 2021, Ski sykehus av Ola Øygard.
Ansvarlig redaktør
Arne Tungen
Postadresse
Waldemarhøyveien 13
1400 Ski
Besøksadresse
Waldemarhøyveien 13
1400 Ski